Museu Conca Dellà web

Museu Conca Dellà

El Museu de la Conca Dellà està situat a la vila d’Isona, capital del municipi d’Isona i Conca Dellà, de la comarca lleidatana del Pallars Jussà. S’ubica en una antiga casa de pedra, de les poques que quedaren en peu després dels intensos bombardejos a què va està sotmesa Isona durant la Guerra Civil. Manté encara el trull i el celler i s’obre a un carrer estret – carrer del Museu, nº 4 – al bell mig del nucli antic, al costat de l’església.
El Museu de la Conca Dellà està inscrit amb el nº 132 en el Registre de Museus de Catalunya i és per tant, un dels 113 espais museístics de Catalunya que gaudeix de la categoria de museu.
L’any 1990 va iniciar una primera etapa com a Museu Municipal i l’any 1995, després d’una important remodelació, es transforma en el Museu de la Conca Dellà – Parc Cretaci. Es concep com un museu modern, que alhora fos dinamitzador de l’oferta turística i cultural de la vila i la comarca.
Els continguts conceptuals i les col·leccions es basen en tres temàtiques fonamentals:
Les restes de dinosaures del Cretaci Superior
El municipi romà d’Aeso
i el recursos naturals i culturals de l’entorn.
Vint anys després de la seva inauguració, el museu manté la museografia inicial, exceptuant l’apartat de paleontologia, ubicat a la planta segona i que va ser renovat darrerament l’any 2012.
El pas del temps és part i motiu d’ésser dels museus. Alhora, com és el cas després de vint anys, tan contingut com continent museístics denoten mancances i requereixen remodelar-se i actualitzar-se. L’edifici ha envellit, les col·leccions han augmentat i la història s’ha reinterpretat.
El projecte pretén posar al dia el Museu de la Conca Dellà amb tot el respecte per mantenir i realçar l’edifici, per millorar la comprensió del patrimoni, per elevar la importància de les seves col·leccions i, per descomptat, per fer passar una estona agradable a tots els seus visitants.
Arquitectura i museografia han treballat de la mà, avançant conjuntament per a proposar un espai cultural que ressalti l’edifici i utilitzi les tècniques expositives actuals.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Fitxa tècnica

Projecte museològic Terra de Dinosaures

La il.lutració  que apareix en aquesta entrada és de l’il·lustrador científic Óscar Sanisidro.