Dinosaures dels Pirineus

Catalunya té, en les comarques prepirinenques de Pallars Jussà, La Noguera, Berguedà i Alt Urgell, un patrimoni paleontològic únic, una de les millors àrees d’Europa per a l’estudi i difusió dels ecosistemes del final de l’era dels dinosaures.

Les terres del Pre-Pirineu català són com un joc de pistes, un llibre obert, on el registre fòssil esdevé revelador de l’existència d’un temps passat. Del que va ocorre, dels qui hi vivien.

En mans dels científics han donat lloc a l’excavació d’importants i nombrosos jaciments paleontològics, a la interpretació acurada dels antics hàbitats, a la descripció de noves espècies i l’estudi de l’etologia i comportament d’especies cretàciques i terciàries. Testimoni d’aquesta recerca en són els 15 treballs en revistes incloses en SCI (Science Citation Index), les X tesis doctorals i altres articles elaborats pel Grup de Recerca del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia.

En mans dels museòlegs, dels dinamitzadors culturals i dels operadors turístics, les interpretacions i recerques dels científics, poden esdevenir una nova manera de visitar aquestes comarques, de tenir l’oportunitat de viure-les en una altra dimensió.

La unió entre suport científic-museológic i oferta turística i cultural pot crear un producte global rigurós i alhora molt atractiu.No es tracta de fer un parc temàtic, sino de recòrrer aquestes comarques vivint i sentint com eren fa 60 milions d’anys.

La diversitat de restes paleontològiques com són nius, petjades i esquelets fòssils localitzats en els diferents jaciments d’aquestes comarques units als museus i centres d’interpretació existents en les seves proximitats i especialitzats en temàtiques concretes, permet crear “Terra de Dinosaures” com una marca d’un projecte generador de recursos.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Fitxa tècnica

La il·lustració és una creació de l’il·lustrador científic Oscar Sanisidro.