_MG_4360 100ppp

Ratolins de Biblioteca. El fons històric infantil de l’antiga biblioteca de la Caixa d’Estalvis de Sabadell

La Biblioteca Miquel Carreras de la Fundació Bosch i Cardellach és l´hereva de l´antiga biblioteca de la Caixa d’Estalvis de Sabadell. Conserva la major part dels seus fons després de que membres de la nostra Fundació, per especialitats, tinguessin cura de l’esporgada, necessària per les repeticions, llibres en mal estat per un ús continuat, per mutilació o vandalisme i per textos que el temps i els nous estudis i investigacions havien deixat obsolets.
Hi havia però, uns grups de llibres que per característiques diverses s’havien de conservar en blocs sencers. Eren els casos dels llegats i donacions d´il·lustres sabadellenques i sabadellencs i també un grup que s’anomenava libre infantil i juvenil. Les bibliotecàries ens havien parlat de la seva excepcionalitat, però no hi havia ningú que ens pogués dir que l’hagués conegut en la seva totalitat.
La Biblioteca de la Caixa d’Estalvis de Sabadell es va inaugurar l’any 1928 i la secció de Llibre infantil es va nodrir primer amb donacions i després amb diverses adquisicions i el seu contingut va arribar a abastar un període de pràcticament cent anys, sota sis sistemes polítics diferents, inclòs un dels períodes més rics de la cultura catalana, la Mancomunitat de Catalunya.
L´interès que va despertar aquesta col·lecció en la Secció d´Arts i Lletres de la Fundació va fer que es creés una comissió que seleccionés una mostra significativa de tot el conjunt. Fet això es van plantejar dues qüestions: que mitjançant una exposició és donés a conèixer a la ciutat aquest petit tresor que havíem rebut, i que el conjunt de Llibre infantil i juvenil estigués a l’abast de tothom, dins dels fons de la biblioteca.
Per què s´havia de fer una exposició? Perquè són tres generacions de nenes i nens les que han estat lectors d’alguns d’aquests llibres (i que potser n´havien retallat algun dibuix o fotografia per un treball escolar), per als quals aquest retrobament pot significar un impacte emocional positiu. I també perquè als infants i joves d’avui no els farà cap mal saber què es llegia quan ells encara no hi eren.
Per què havia d´estar a l´abast de tothom? Quan es va fer la selecció vam veure que en molts dels llibres hi havia una anotació que posava “llibre per no sortir en préstec”, que volia dir ni més ni menys que per la seva vàlua només es podia consultar a la biblioteca, que no podia sortir de casa, vaja. En canvi, quan vam decidir fer l´exposició vam saber que tota la col·lecció era al magatzem, i que per tant ‘havia sortit de casa’. D’aquí que unànimement decidíssim que el llibre infantil i juvenil romangués a partir d’ara no al magatzem sinó a la biblioteca per a la seva possible i fàcil consulta.
L´exposició recordarà als més grans l´antic local de la biblioteca al carrer de Gràcia (Virgen de Gracia aleshores), el seu aspecte original, la seva ampliació, l’escalfor a l’hivern sortint de col·legi i també el Sr. Torrecilla. Per als no tan grans, la nova ubicació a l´antiga Escola Industrial, les joves bibliotecàries, el mobiliari i la divisió d´espais. De tot això l´exposició en té un record.Sigueu benvinguts, nenes i nens lectors i lectores de totes les edats.

Marc Batlle
Coordinador de la Secció d’Arts i Lletres de la FBiC

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter