IMG_9271-web

Feliu Elias, Apa, Joan Sacs: tres en un i un treballant com tres

TREBALLANT COM TRES EN UN

“Feliu Elias, Apa, Joan Sacs: tres en un i un treballant com tres, i cada un amb una personalitat notablement diferenciada de les altres”. D’aquesta manera Domènec Guansé (1894-1978), en el volum Abans d’ara. Retrats literaris, retratava a Feliu Elias. El llibre, escrit entre la Dictadura de Primo de Rivera i la II República (1923-1939), ens parla de personatges cabdals de la nostra cultura, i d’entre aquests en sobresurt l’esplèndid perfil de la vida i obra del nostre protagonista d’avui, d’origen sabadellenc.
Amb la voluntat de commemorar el primer centenari de la Primera Guerra Mundial (1914-1918) i la transcendència històrica de l’esdeveniment, la Fundació Bosch i Cardellach no ha trobat una millor manera que endegar aquesta commemoració presentant l’obra d’Apa amb els seus dibuixos antigermànics que foren publicats a la revista Iberia entre els anys 1915 i 1916 i que van ser recollits posteriorment en el volum Kameraden, publicat el 1917 a França. Per la seva obra, Apa, va ser distingit pel govern francès amb la Gran Creu de la Legió d’Honor.
Mentre treballàvem la figura de l’Apa caricaturista –activitat que desenvolupà professionalment des de 1902 fins el 1939–, anàvem descobrint el Feliu Elias pintor i el Joan Sacs escriptor. Aspectes diversos de la seva personalitat, polifacètica i suggeridora, que deixen petites les parets de la nostra institució.
Com ja hem fet en anteriors exposicions, la Fundació Bosch i Cardellach ha aprofitat l’avinentesa per donar a conèixer part del seu fons de biblioteca i arxiu, i complementar la mostra amb materials provinents de l’Hemeroteca i de les col·leccions d’art; i això en col·laboració amb institucions tant properes a la nostra com ho són el Museu d’Art de Sabadell, l’Arxiu Històric de Sabadell i també en aquest cas l’Arxiu Vallcarca de Barcelona.
Feliu Elias és un pintor clar, objectiu, partidari d’un realisme minuciós més que no pas d’un idealisme; i alhora, és també un dels crítics més escoltats de la seva època amagat en el pseudònim de Joan Sacs. Els seus articles foren publicats, d’entre d’altres, a El Poble Català, Revista Nova, Vell i Nou, Revista de Catalunya o al diari La Publicitat. Treballador incansable, Elias va viure i captar els darrers anys del segle XIX –Noucentisme, Modernisme, sense casar-se amb cap d’aquests dos moviments- i presencià pràcticament els grans esdeveniments de la primera meitat del segle XX: dues guerres mundials i l’espanyola amb totes les seves conseqüències, fins i tot d’exili. Elias va ocupar un lloc preeminent entre els intel·lectuals del seu temps, i mai no fou un personatge còmode per ningú i s’oposà tant a la Lliga com a l’anarquisme. Josep Pla en el seus Homenots, en relació a Feliu Elias-Apa-Joan Sacs va escriure que «…ha estat un dels catalans d’aquest temps d’una intel·ligència més remarcable». Una opinió que nosaltres compartim del tot.
Joan Brunet
Director de la Fundació Bosch i Cardellach

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter